Evidencebased verbeteren
We verbeteren onze dienstverlening zo veel mogelijk op basis van wetenschappelijke kennis en inzichten.
Wat de bedrijfsonderdelen en kenniseenheden de komende jaren samen gaan onderzoeken, is vastgelegd in de UWV Kennisagenda. Die sluit nauw aan bij de UWV‑strategie.
Eén kennisorganisatie
Op basis van de UWV Kennisagenda werken de verschillende bedrijfsonderdelen en kenniseenheden samen aan onderzoeken die inzicht bieden in de werking van de sociale zekerheid en onze dienstverlening. In 2022 zijn we gestart met een nieuwe kennisagenda, die voor de periode 2022–2025 vijf UWV‑brede kennisthema’s omvat die aansluiten bij de UWV‑strategie. De vijf kennisthema’s in het kader waarvan we de komende jaren onderzoek uitvoeren zijn: Met ondersteuning aan het werk, Preventie en werkloosheid, Sociaal‑medisch en arbeidskundig handelen, Doenvermogen en Lerende organisatie. Met de onderzoeken bouwen we voort op eerdere onderzoeksresultaten en pakken we nieuwe, relevante vraagstukken op. Begin juli hebben we een nieuw webportaal voor onze kennis en cijfers gelanceerd. Hierdoor zijn onze publicaties beter vindbaar en kunnen we beter de aandacht vestigen op relevante ontwikkelingen. In juni presenteerden we op een symposium de belangrijkste bevindingen van vijf jaar kennisprogramma Onbeperkt aan het werk. In dit gezamenlijke kennisprogramma van UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onderzoeken we hoe we de dienstverlening voor mensen met een WIA- en Wajong‑uitkering kunnen verbeteren. Het UWV Kennisverslag van juni vat de belangrijkste resultaten samen. In juli verscheen een UWV Kennisverslag dat ingaat op de achtergrond van de groei in het beroep op de Ziektewet wegens ziekte door zwangerschap of bevalling. In het kader van leren van het buitenland hebben we in acht Europese landen geïnventariseerd welke criteria voor arbeidsongeschiktheid worden gehanteerd en welke stappen worden genomen tijdens het proces van claimbeoordeling op arbeidsongeschiktheid door de cliënt en professional. De resultaten van dit onderzoek dienen als input voor de OCTAS. In paragraaf Intensivering werkzoekenden- en werkgeversdienstverlening gaan we in op een aantal onderzoeken naar de effectiviteit van onze dienstverlening voor mensen met een arbeidsbeperking.
We stellen elk kalenderjaar € 1,5 miljoen subsidie beschikbaar voor onderzoeken op het gebied van werk en re‑integratie van mensen met een ziekte of handicap. In de afgelopen periode zijn twee nieuwe subsidierondes opengesteld: geïnteresseerde partijen kunnen subsidie aanvragen voor onderzoek naar preventie van werkuitval bij mensen met een arbeidsbeperking die weer in een reguliere baan aan het werk zijn gegaan en voor onderzoek naar het in beeld krijgen en houden van niet‑uitkeringsgerechtigden met een arbeidsbeperking.
Om ons sociaal-medisch en arbeidsdeskundig handelen voor mensen met coronagerelateerde klachten te verbeteren, zijn we in 2022 verschillende onderzoeken gestart. Zo zijn we in samenwerking met het Limburgse Zuyderland Medisch Centrum begonnen met een landelijk onderzoek naar de impact van de coronapandemie op de arbeidsgeschiktheid van mensen en de gevolgen voor hun gezondheid en participatie. Uit de eerste resultaten blijkt dat het merendeel van de patiënten met langdurige coronaklachten uiteindelijk in de WIA belandt. We zijn nog bezig met het analyseren van de overige resultaten. De resultaten worden gepubliceerd in een internationaal wetenschappelijk tijdschrift.