Zichtbaarheid
We communiceren proactief over onze dienstverlening, de uitdagingen waarvoor we staan en de dilemma’s waarmee we worstelen en we investeren in het vergroten van de zichtbaarheid en benaderbaarheid van UWV. We willen daarmee ook bereiken dat UWV een menselijker gezicht krijgt.
Veel mensen hebben bij UWV het beeld van ‘een uitkeringsinstantie’. We zijn echter een brede publieke dienstverlener die nastreeft dat zo veel mogelijk mensen kunnen meedoen aan de samenleving. We willen onze brede rol en meerwaarde beter zichtbaar maken, zodat mensen de relevantie van UWV beter begrijpen.
Zichtbaarheid in de (social) media
We laten met concrete verhalen van cliënten, werkgevers, partners en experts zien hoe we invulling geven aan ons nieuwe motto: UWV werkt voor ons allemaal. Dat doen we met een geïntegreerde aanpak niet alleen via onze eigen media en campagnes, maar ook door hiervoor aandacht te vragen in onder andere landelijke en regionale media. UWV communiceert ook actief via social media (Facebook, X, LinkedIn en Instagram). Eind augustus 2023 hadden we ongeveer 291.500 volgers. In de eerste acht maanden van 2023 hebben we vooral aandacht besteed aan de krapte op de arbeidsmarkt. In mei zijn we onder het motto UWV werkt voor ons allemaal gestart met een mediacampagne waarmee we aan een breed publiek willen laten zien dat onze dienstverlening niet alleen impact heeft op een individu, maar ook op diens directe omgeving en daarmee op de maatschappij. We brachten daarbij als eerste het verhaal van Gerard, een jongeman met een Wajong-achtergrond die mede dankzij UWV aan de slag ging bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hierna volgen nog meer verhalen waarin cliënten centraal staan.
Eind april maakte het kabinet bekend dat er vanaf 2024 geen geld meer beschikbaar is voor het STAP-budget (zie paragraaf Intensivering werkzoekenden- en werkgeversdienstverlening, onder het kopje STAP-budget). Meerdere landelijke media namen onze persverklaring over waarin raad van bestuursvoorzitter Maarten Camps zijn zorgen hierover uitte omdat scholing een belangrijke rol speelt bij het verkleinen van de krapte op de arbeidsmarkt en het voorkomen van werkloosheid. Onze knelpuntenbrief die we in juni aan de Tweede Kamer overhandigden (zie paragraaf Samenwerken om te komen tot uitvoerbaar beleid, onder het kopje Dilemma’s en knelpunten) trok ook de aandacht van landelijke media. In een interview met een landelijke krant noemde bestuurslid Nathalie van Berkel de wetgeving kafkaësk: ‘Regels die ooit met een goede bedoeling zijn bedacht, pakken in werkelijkheid juist averechts uit. Er wordt vaak naar een “quick fix” gegrepen, waardoor de uitvoering steeds ingewikkelder is geworden.’ In juli 2023 berichtten de media dat UWV met de risicoscan Verblijf buiten Nederland op een wettelijk niet toegestane manier gegevens van cliënten heeft verzameld. In het nieuwsprogramma dat als eerste met dit bericht kwam, lichtte bestuursvoorzitter Camps toe dat UWV het gebruik van de risicoscan al in februari voorlopig heeft stopgezet, nadat er bij UWV twijfels waren gerezen en uit vervolgens ingewonnen juridisch advies was gebleken dat een van de gegevenssoorten die de risicoscan gebruikt op niet-rechtmatige manier verzameld is (zie ook paragraaf Risicogerichte handhavingsaanpak, onder het kopje Risicoscan Verblijf buiten Nederland).
Reputatie
Door iedere dag mensen naar hun mening over UWV te vragen, kunnen we bijhouden hoe het gedurende het jaar gesteld is met onze reputatie. De reputatie zegt iets over de maatschappelijke waardering die mensen hebben voor een organisatie. Maandelijks worden circa 300 mensen gevraagd naar hun beeld over UWV. We zien sinds de eerste metingen in 2018 een gestage verbetering van de reputatie. Lag de gemiddelde score van UWV eind 2018 op 48, eind 2022 was deze gestegen naar 54 en eind april 2023 naar 58 (op een schaal van 0 tot 100). Eind augustus 2023 was de score gezakt naar 55. Dit was een direct gevolg van de negatieve publiciteit eind juli/begin augustus rond de risicoscan Verblijf buiten Nederland (zie paragraaf Risicogerichte handhavingsaanpak, onder het kopje Risicoscan Verblijf buiten Nederland).